NIEUWS > HEET VAN DE NAALD >

Heet van de naald | Geschreven pers | Radio | Online gespot |
Het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds helpt type 1 diabetes in de kijker te zetten... onze standjes tijdens de werelddiabetesdag te Leuven (UZ Leuven Gasthuisberg) en Gent (ICC Ghent Diabetessymposium Diabetes Care 20 jaar later)Zogenaamde diabeteshonden kunnen het

leven van hun baasje redden. 
Hun opleiding kost echter bakken geld – liefst 25.000 euro – en wordt (nog) niet terugbetaald.

Emily was het eerste kindje met diabetes dat een hulphond kreeg via geldinzameling van haar ouders.
Sammy helpt Emily bij het aangeven van Hypers en Hypo's.
Meer info op de facebookpagina : https://www.facebook.com/Emilys-diabetesmeldhond-498504353641203/
Klara en haar hondje Luna

Tot mijn 6de verjaardag was ik helemaal gezond maar dan kreeg ik ineens ongelofelijk veel dorst, voelde me duizelig en ik had heel veel buikpijn. Ik kon me ook moeilijk concentreren en in ene keer moest ik ook ´s nachts heel veel plassen. Toen hebben mijn ouders me naar het ziekenhuis gebracht waar een doktor mij vertelde dat ik suikerziekte had. Ik moest een hele week blijven en ik leerde dat mijn eigen cellen de cellen in mijn lichaam aanvielen die insuline maakten waardoor ik mijn eten niet meer kon afbreken. Ik moest ook leren om koolhydraten te tellen (dat doen mijn ouders gelukkig nog altijd voor me), mijn insuline te spuiten en om in mijn vinger te prikken om mijn suiker te meten. Sindsdien moet ik ook altijd mijn tasje met noodspullen meehebben en kunnen aanvoelen of mijn suiker te laag of te misschien toch eerder te hoog staat. Dat was vooral in het begin supermoeilijk! 
Meer info :
 http://www.klara-and-luna.eu/about-klara-and-luna/

Via facebook :https://www.facebook.com/klaraandluna/


Nieuw Europees netwerk belangrijke stap in onderzoek naar type 1-diabetes

KU Leuven/UZ Leuven geeft startschot op Werelddiabetesdag

 

Leuven, 12 november 2016 - Op maandag 14 november 2016, Werelddiabetesdag, starten Europese onderzoekers een nieuwe databank om bloedstalen en andere gegevens van patiënten met type 1-diabetes en hun familieleden in te zamelen. Zo willen ze de evolutie van de ziekte bij deze personen nauwgezet bestuderen en een beter inzicht krijgen in de ziekte. Professor David Dunger van de Universiteit van Cambridge neemt op Werelddiabetesdag het eerste bloedstaal af bij een patiënt en geeft daarmee het startschot voor de databank.  

 

Het project maakt deel uit van INNODIA, een grootschalig Europees consortium over type 1-diabetes, waarbij onderzoekers een beter inzicht willen krijgen in de ziekte en het pad effenen voor nieuwe therapieën om de ziekte te voorkomen en te genezen. Over heel Europa zullen bloedstalen en andere gegevens van nieuwe patiënten met type 1-diabetes en eerstegraads familieleden verzameld worden, om zo de evolutie van de ziekte bij deze personen te kunnen bestuderen. ‘Zo zullen we in staat zijn om beter inzicht te krijgen in de relatie tussen veranderingen in de β-cel functie, immuunprofielen, genetische en omgevingsfactoren en hun rol in het ontstaan ​​van de ziekte’, zegt professor Chantal Mathieu, verbonden aan KU Leuven/UZ Leuven en tevens coördinator van INNODIA.

 

Om de bloedstalen en data over heel Europa te kunnen verzamelen, heeft het consortium een netwerk in Europese ziekenhuizen uitgebouwd, dat ook zal ingezet worden voor klinische studies die binnenkort van start gaan.

 

Cruciale rol voor de patiënt

INNODIA bundelt de krachten van de academische wereld en de industrie, maar betrekt ook patiënten en hun families.  Hun advies was van cruciaal belang bij het opzetten van de databank en bijhorend netwerk. ‘In nauwe samenwerking met de patiënten hebben we niet alleen procedures voor opvolging ontwikkeld, maar ook informatiebrochures, geïnformeerde toestemmingen en materialen die nodig zijn voor het verzamelen van gegevens en het creëren van een levende biobank,' stelt professor David Dunger van de Universiteit van Cambridge, die de inzameling van de bloedstalen en data coördineert binnen INNODIA. Op https://www.innodia.eu/news/detail/?nid=54 vindt u het verhaal van patiënt Kyle, en zijn rol in INNODIA (video).

               

Over type 1-diabetes

Er bestaat nog heel wat onduidelijk over type 1-diabetes, dat vooral ontstaat op jonge leeftijd.Type 1-diabetes kan zich op elke leeftijd manifesteren, maar vooral kinderen en jongvolwassenen worden getroffen. Wat zijn de uitlokkende factoren en welke elementen spelen een rol in de evolutie van de aandoening? Dat zijn vragen waarop we nog geen definitieve antwoorden hebben. Ze zijn evenwel belangrijk als we de aandoening adequater willen behandelen. Hoewel type 1-diabetes minder frequent is dan type 2, gaat het wereldwijd wel nog altijd over 17 miljoen patiënten.

 

Over Innodia

INNODIA is een consortium van 33 Europese partners, waarvan 26 academische centra zoals KU Leuven/UZ Leuven. INNODIA verenigt een dreamteam van fundamenteel, translationeel en klinisch academische onderzoekers, en de belangrijkste farmaceutische bedrijven die actief zijn in het diabetesonderzoek. Het consortium streeft naar een concrete vooruitgang op vlak van voorspellen, ontwikkelen, evalueren en voorkomen van type 1-diabetes. Dat gebeurt aan de hand van nieuwe tools, waaronder biomerkers, ziektemodellen en klinische studieparadigma’s. Er komt onder andere een geïntegreerde database voor de verwerking van data van klinische en experimentele bronnen. Ook wordt het mogelijk om met de database interacties tussen fenotype, genetische, immune en metabolische paden in kaart te brengen en te modelleren.

INNODIA kan rekenen op een budget van 36,5 miljoen euro, onder andere afkomstig van het Innovative Medicines Initiative (IMI), een partnerschap van de Europese Unie, de Europese farmaceutische industrie, en twee Amerikaanse liefdadigheidsorganisaties.
https://innodia.eu/

 
In de voetsporen van Thomas De Gendt

De initiatiefnemers van ‘Sugar Rush’ slaan de handen weer in elkaar! Een rennersploeg van 16 renners zal op zaterdag 27 augustus de Passo Stelvio in de Italiaanse Alpen, waar onze landgenoot Thomas De Gendt 3 jaar geleden de etappe in De Giro won, beklimmen. Met deze zware inspanning proberen ze geld in te zamelen voor het Hippo & Friends Type 1 Diabetes Fonds. Het initiatief wordt mede gesteund door de Belgische wielerploeg Lotto Soudal. Iedereen kan een bijdrage doen als steunkilometers voor de renners op rekeningsnummer BE 45  7340 1941 7789  met als mededeling ‘Steun Sugar Rush Cycling Team voor diabeet’. Veel succes mannen! 


Waarom prikken als u kunt scannen?

Abbott FreeStyle Libre - een revolutie voor diabetici

FreeStyle Libre is een makkelijke manier om glucose te controleren met een pijnloze scan van 1 seconde in plaats van een pijnlijke vingerprik

Lancetten, bloed en teststrips worden overbodig bij het meten van uw glucosewaarden.
Welkom bij FreeStyle Libre, het eerste Flash Glucose Monitoringsysteem te wereld...

MEER INFO /
https://www.myfreestyle.nl/freestyle-producten/bloedglucosemeters/freestyle-libre


Terugbetaling Freestyle Libre: De terugbetaling komt er zeker, maar door vertragingen in onderhandelingen op het RIZIV  zal de nieuwe kinderdiabetesconventie, waarin de Freestyle Libre zit, pas na de zomer van 2016 kunnen opstarten.

Nog even geduld dus! De terugbetaling voor mensen in volwassenconventies zou wel starten op 1 juli.Hoe willen we de toekomst?

Met of zonder diabetes?


Realiteitsgezind als we zijn:

Richt je je als chauffeur op de boom of op de uitweg?
Kies je voor de boom, dan kun je hier ophouden.

Kies je voor de uitweg, dan kun je verder rijden ...

Waarop je je focust, daar ga je naartoe!

Een leven zonder diabetes!

 
 

" Alone we can do so little, 
together we can do so much! "
Schenkingen kunnen worden overgemaakt op IBAN nr. BE45 7340 1941 7789
BIC code: KREDBEBB)
ter attentie van KU Leuven
vermelding “EVK-FOHPPO-O2010”
 
Zoveel staat er op onze teller voor
onderzoek naar diabetes

  2 6 3 3 3  0